shopping-bag 0
Items : 0
Subtotal : 0,00
View Cart Check Out

FUTBOL SOCIAL SOSTENIBLE UEO

El FUTBOL SOCIAL SOSTENIBLE de la UEO

Els inicis de la UE Olot es remunten a principis del segle XX. L’Olot Deportivo, primera entitat esportiva dedicada al futbol a la ciutat, va ser fundat per un grup d’estiuejants barcelonesos que visitaven assíduament la Garrotxa. Entre els promotors hi havia Hans Gamper, fundador i president del FC Barcelona i Joaquin Peiris, ex-jugador i futur president del FCB.
D’aquestes arrels neix el projecte actual de la UE Olot, que s’inicia en el juliol del 2004, moment en el qual el club va estar a prop de desaparèixer i competia en una de les categories més baixes de la seva història.
Per evitar la desaparició, un grup de persones sense cap ànim de protagonisme vam decidir que l’Olot no es podia perdre i vam definir aquest projecte fonamentat en tres compromisos:

Esportiu: Amb 95 anys d’antiguitat, hem competit 3 temporades a 2ªB, 27 a 3ª, la resta a Regional. Aspirem i lluitem per un nou ascens i per millorar la historia del club. Per primer cop amb instal·lacions dignes, creixerem en equips i en diversitat: Escola de Futbol, Futbol Femení, Futbol Integratiu i Futbol.

Formatiu: Selecció, formació i aprenentatge desenvolupament en funció dels valors del club, arribant al 1er equip o equips de la comarca, aprenem amb un model de joc propi, elaborat i documentat.

Social: Prioritzem ser el club amb més socis per habitant de Catalunya. Càritas Garrotxa – tots els equips del club llueixen el seu logo. Beques per garantir la presencia de jugadors al base sense distinció d’origen, cultura ni nivell econòmic. Donem suport als equips del Club d’Atletisme Garrotxa. Seguir col·laborant amb les entitats d’Olot i comarca.

Aquests tres fronts els treballem des de l’inici, practicant els valors de la UE Olot per formar joves jugadors com a persones.
La cultura de club es basa en 5 grans valors:

Competitivitat: La il·lusió que ens mou a ser la millor versió de nosaltres mateixos com a persones i com a jugadors

Compromís: Amb la societat, el club, l’equip, els companys i nosaltres mateixos. Prendre consciència de la importància que tenim a dins l’equip. L’èxit depèn de tots

Esperit d’equip: Compartim els èxits, estar junts en els mals moments, donar suport als companys. Ser sempre solidaris

Humilitat i respecte: Humilitat en acceptar la derrota i al celebrar la victòria. Respecte a nosaltres mateixos com a esportistes, als companys d’equip, a les regles del joc i als àrbitres, als rivals i a les aficions.

Integració de persones: La diversitat com a element distintiu, l’estímul de l’aprenentatge mutu i representar al 100% de la societat.

Després de molts esforços i quatre ascensos de categoria, el primer equip va arribar l’any 2013 a competir per primera vegada a 2ª Divisió B, reforçat per tretze equips de futbol base competitiu que el nodreixen i treballen seguint un sistema d’aprenentatge escalat per edats homogeni pel que fa a model de joc:

Idea de joc: Equips amb iniciativa de joc. Bon tracte a la pilota.

Model de joc: Valents i atrevits amb la pilota. Ordenats defensivament.

Metodologia: Combatius, agressius, procurant el gol. Intensius i pressionant als rivals


La resta del club té un alt component formatiu i social. Treballa la inclusió i la integració utilitzant la formació en el futbol com a eina per difondre, no solament la competitivitat, sinó també el compromís, l’esperit d’equip, la solidaritat i el respecte a regles del joc, persones i entitats. 

ESCOLA DE FUTBOL:
Tenim una escola de futbol amb més seixanta nens i nenes aprenent i formant-se esportivament, socialment i en la integració, sempre practicant els valors de la UEO.

FUTBOL FEMENÍ:
La secció de futbol femení ja té 5 equips amb més de setanta jugadores. Fem que totes les nenes i noies puguin jugar a futbol en equips exclusivament femenins, amb els mateixos mitjans que els equips masculins i en igualtat de recursos. Superem amb il·lusió les petites complexitats que té defensar amb honor el col·lectiu femení en un entorn tradicionalment masclista.

FUTBOL SOCIAL:
Específicament en l’àmbit del Futbol Social, tenim dos equips amb jugadors que venen de famílies amb risc d’exclusió social. Tenen dos anys completament becats i després continuen integrats al futbol base gràcies a beques individuals que reben o els hi busquem altres equips adaptats al seu nivell esportiu i també amb beca. Els donem suport, no només en l’àmbit dels valors de l’esport, sinó en higiene i salut i també afrontem les problemàtiques internes que assumim i gestionem. La integració continua fins a final de temporada amb el dinar de germanor, on venen els familiars i això significa un altre petit èxit de normalització. 

FUTBOL INCLUSIU: També tenim un afiliat molt especial, el Club Atletisme Garrotxa, que compta amb quatre equips integrats de persones amb capacitats especials que poden ser discapacitat intel·lectual, trastorn mental o patologia dual. En aquests últims anys s’ha triplicat el nombre de jugadors del CAG. A més de suposar una plataforma per possibilitar la inclusió a persones amb discapacitat, es tracta d’un projecte receptiu a qualsevol necessitat social i integrativa. La nostra feina és promocionar aquesta activitat en l’entorn futbolístic i assumir la totalitat del pressupost econòmic.

  • Els equips blau, groc i vermell del CAG competeixen en la “Millor lliga del món” amb l’escut del Club Atletisme Garrotxa i amb el de la Unió Esportiva Olot, que els hi proporciona tot el suport econòmic i una estructura de club per seguir creixent. La UEO intenta donar el suport necessari perquè els coordinadors puguin continuar fent la impagable labor social amb els jugadors dels tres equips seniors i amb el d’ESCOLETA. Més informació AQUÍ

 

COMPROMÍ SOCIAL
Amb la bandera social ben alta, tots els nostres equips porten Càritas a la samarreta des de ja fa 7 anys. Ho fem perquè tenim un conveni de patrocini invers que consisteix en pagar per poder lluir el logotip de Càritas, que dóna visibilitat i aporta recursos a l’entitat.

Conscients de la tasca encomiable que desenvolupa Càritas amb la gent més desfavorida, els nostres jugadors passegen amb orgull el seu nom arreu de Catalunya, Aragó, Balears i Castella la Manxa. Durant la pretemporada del primer equip, cada any també es celebra un amistós benèfic en el qual la recaptació integra s’entrega a aquesta organització, estretament vinculada amb els valors del club.

En aquesta línia, tenim convenis amb el Banc de Sang i Teixits. Quan l’agenda del primer equip ho permet, també ens agrada col·laborar en les JORNADES DE DONACIÓ DE SANG. Membres del cos tècnic i del Consell d’Administració acostumen a assistir-hi regularment.
Des del club s’ofereix al BANC DE SANG promocions per incentivar-ne la participació (invitacions a un partit del primer equip a l’Estadi Municipal, etc.).

 

Al desembre del 2018 s’inaugura “La Grada dels Valents” de la Unió Esportiva Olot. Creada entre INTEGRA i la UE Olot, es forma amb la finalitat que tots els usuaris d’aquesta entitat puguin assistir a l’Estadi Municipal i animar al primer equip. L’objectiu és treballar per convertir el que per ells és una activitat extraordinària en una activitat quotidiana compartida amb la resta de la societat en un lloc públic i de molta afluència de gent.

L’Associació de familiars de persones amb Transtorn de l’Espectre Autista de la Garrotxa va signar amb nosaltres un conveni de col·laboració amb la finalitat de trobar escenaris on els nens i nenes que formin part de l’associació puguin gaudir del futbol. A més, el superàvit del CAMPUS de la UNIÓ ESPORTIVA s’entregarà integrament a l’associació. Més informació sobre TEA GARROTXA a la web: www.teagarrotxa.org/

 

Creiem que aquest ha de ser el model de club de futbol i entitat esportiva que amb recursos limitats treballa amb una irrenunciable fidelitat al territori fent un esforç especial en integració social i futbol inclusiu. I seguim i seguirem donant suport a tots els socis i amics que pels quals anar al camp de l’Olot és més que veure un partit de futbol. La filosofia del club és representar al 100% de la societat sense cap tipus d’exclusió.


ALTRES ACTES

Open Santi Silvas: Cada mes de juny visitem el millor torneig estatal en cadira de rodes que organitza la Fundació Tommy Robredo a les pistes del CN Olot. Robredo, reconegut seguidor de la UEO, comparteix la la nostra sensibilitat social amb l’esport adaptat.

Pere RibesUn dels socis més especials de la UEO és el jove olotí Pere Ribes, que és cec de naixement però això no li impedeix col·laborar en les transmissions de Ràdio Olot Esports. Guardonat amb diversos premis per la seva tasca períodistica, en Pere és una persona molt estimada dins de la família de la UE Olot i fins i tot ha fet el servei d’honor i ha viatjat en alguns desplaçaments amb el primer equip. Un exemple de vida i de superació personal que no deixa de sorprendre’ns.

Alguns videos d’en Pere:

https://www.ccma.cat/tv3/super3/el-mon-dels-supers/pere-ribes/video/5766708/
http://www.rtve.es/alacarta/videos/para-todos-la-2/para-todos-2-pere-ribes-comentarista-radiofonico-partidos-futbol/4488204/
https://www.cuatro.com/noticias/Pere-Ribes-locutor-partidos-futbol_2_2365680090.html
  • Cursa de la dona 
  •     Run For Càncer

 

 


ORIGEN I FORMACIÓ DELS JUGADORS DEL PRIMER EQUIP DE LA UEO

La nostra idea de club és única a Catalunya i quasi a nivell estatal. Els nostres jugadors estan formats al planter de la UEO o en altres clubs de Catalunya o dels Països Catalans. En aquest moment tenim 19 jugadors de les comarques de GironaOsona i Barcelonès, i un de les Illes Balears, som un equip de jugadors catalans. 

Alt Empordà (5) Gironès (4) Garrotxa (2) Pla de l’Estany (2)
Pedro Del Campo (Figueres)
Pep Chavarría (Figueres)
Alan Baró (Darnius)
Héctor Simón (Llançà)
Kilian Grant (Figueres)
Jose Martínez (Girona)
Eloi Amagat (Girona)
Albert Vivancos (Bescanó)
Joel Arimany (Quart)
Guillem Sacrest (Olot)
Albert Blázquez (Besalú)
Carles Mas (Banyoles)
Jordi Masó (Fontcoberta)
Osona (3) Ripollès (1) Baix Empordà (1) Barcelonès (1)
Roger Barnils (Seva)
Oriol Pujadas (Manlleu)
Joel Arumí (Sant Julià de Vilatorta)
Lluís Aspar (Molló) Jordi Xumetra (Estartit) Pol Ballesté (Barcelona)
El Vallès Occidental (1) Pais Valencià (1)
Marc Vito (Terrassa) Natalio Lorenzo (Canals, València)


La conseqüència d’aquest origen i formació dels nostres jugadors és que tots els recursos generats reverteixen en el mateix territori donant relleu a la ciutat, les comarques veïnes i la resta del país.
 


SOSTENIBILITAT ECONÒMICA

El projecte de l’Olot està estructurat en una SAD amb un límit màxim de propietat del 10% i en la Fundació Unió Esportiva Olot. És un projecte sòlid, gestionat amb rigor des del CDA i aquesta és la única SAD en la qual els membres del CDA es responsabilitzen que el resultat mínim de cada exercici sigui zero. Evidentment, això requereix aportacions econòmiques personals per no abaixar ni un cèntim els 25,00 € del valor nominal de les accions. Ho fem amb una gestió transparent donant sentit a la nostra voluntat de servei a la societat des del món del futbol.  

Som l’únic club del futbol de la 2ªB que presenta comptes amb patrimoni positiu sense haver estat mai a cap categoria professional, ni a 1ª Divisió ni a 2ª Divisió A.


POSICIONAMENT A NIVELL DE CLUB

Ens posicionem en contra de que diferents clubs siguin propietat d’un mateix grup inversor i demanem a la federació que ho reivindiquin a nivell FIFA. Volem una competició justa, on tots els clubs competeixin amb comptes sanejats i en conseqüència, excloure de la competició als clubs amb deute impagada procedent d’impagaments continuats a jugadors, Hisenda Pública i Tresoreria de la Seguretat Social. Pensem que el que s’ha de fer primer és reglamentar que tots els equips de 2ªB estiguin constituïts com a SLD.

Demanem a la RFEF que reclami al CSD un canvi immediat en el Decret Llei de 5/2015 i que passi d’un 1’5 a un 10%, el percentatge de recursos que LaLiga aporta al futbol aficionat.

Necessitem créixer socialment i com a club per promocionar el projecte de Futbol Social Sostenible de la UE Olot en el món de l’esport. Volem ser el segon equip de tots els aficionats al futbol de Catalunya i per tant necessitem captar socis i patrocini d’arreu del territori català per assolir la categoria professional. Busquem el suport d’un club més gran amb valors similars i interessos complementaris.

Per aquest motiu, busquem noves sinèrgies que ens permetin millorar continuadament i demostrar que des de la humilitat d’un projecte esportiu també es pot ajudar a que el nostre país sigui un del millors del món.