Un conte per incentivar el català, segona acció entre la UE Olot i Òmnium Garrotxa

En el marc del conveni de col·laboració amb Òmnium Garrotxa, la Unió Esportiva Olot ha participat en l’elaboració d’un conte infantil per incentivar l’ús del català a les escoles. Es tracta d’una història escrita per Jenni Rodà amb il·lustracions de Martí Comamala en la qual la pilota pren protagonisme cada vegada que els nens i nenes utilitzen la nostra llengua. Després del rètol amb la lona a l’Estadi Municipal, aquesta és la segona acció amb Òmnium Cultural que s’emmarca en el projecte social i cultural de la nostra entitat.

Nuri Fité, directiva àrea social UEO

“Avui presentem la segona acció vinculada amb el conveni de col·laboració amb Òmnium Garrotxa. Es tracta d’un conte que pretén incentivar que tots els nens i nenes juguin a futbol en català. Això ho vinculem a l’activitat escolar utilitzant el poder transformador que té el futbol”.

“Sabeu que la UE Olot té un projecte social que té com a objectiu arribar a totes les persones de la nostra societat, sobretot amb la inclusió, la participació i l’aspecte cultural, vinculat a la nostra llengua. Tots els jugadors del primer equip són dels Països Catalans, és un tema fonamental del projecte esportiu i social de l’entitat”.

“Encara té més sentit aquest vincle amb Òmnium Cultural per fer que la nostra llengua estigui present i que continuï representant aquests valors de l’entitat”.

Lourdes Pujadas, Òmnium Cultural

“El món de l’esport ens dóna molt camí per treballar i col·laborar, vam trobar que era una oportunitat molt important. A la nostra comarca tenim una riquesa cultural de moltes llengües que ens enriqueixen, el català ha de ser l’eina de cohesió i el punt de trobada de totes aquestes llengües”.

“Ja hem fet les dues accions, el rètol de la lona i ara el conte, i tant de bo puguem fer moltes accions d’ara endavant”.

Jenni Rodà, escriptora del conte d’Òmnium Cultural

“Aquest conte va sorgit a petició de la Unió Esportiva Olot i es va gestionar en el marc de la Comissió de llengua d’Òmnium Cultural. Els protagonistes del conte són nens i nenes que juguen a futbol i també una pilota vella i atrotinada”.

“Aquesta pilota té la particularitat que quan els nens i nenes juguen i parlen en català és una pilota rodona i ben inflada, que funciona i que permet jugar. Quan els nens i nenes no fan servir aquesta llengua, la pilota es desinfla i no es pot seguir jugant a futbol”.

“El que voldríem és que tots els nens i nenes optessin pel català com a llengua vehicular i d’unió alhora de fer aquests jocs”.

“El primer pas va ser fer la pancarta de “Marca el millor gol: parlar en català” que esperem que es faci extensible a molts altres camps”.

“El conte pretén ser un element multiplicador, la nostra intenció és que els altres equips de la ciutat i de la comarca també s’ho fessin seu. Es pot extrapolar amb molts altres clubs”.

“La idea és fer una prova pilot per veure com funciona el conte i veure quina repercussió té. La idea és veure els nens com ho viuen, si hi ha problemes lingüístics i que comparteixin seva experiència”.

Leave a Reply