Nuri Fité: “Hem de canviar la mentalitat i reforçar el missatge de la igualtat”

Nuri Fité Grabalosa (Olot) és gerent d’Integra des del 2001 i forma part de la família de la Unió Esportiva Olot des del 2019. Olotina de naixement i amb domicili a Sant Esteve d’en Bas, Fité s’ocupa de l’àrea social del club, una de les potes principals d’un projecte de proximitat que creix dia a dia i amb noves aportacions de dones vàlides, preparades i professionals.

Quants anys fa que portes al club?

Ara farà uns dos anys.

A quina parcel·la et dediques?

A la part social del club, tant de la Fundació com de la SAD. Els valors i el projecte social és tan important com perquè hi hagi una persona que es preocupi especialment d’aquests temes. Es tracta d’anar ampliant relacions i contactes, vetllar per aquesta part del projecte. També dono un cop de mà en els pressupostos de la Fundació.

Quin balanç fas de la tasca a l’àrea social en aquests últims temps?

El balanç és positiu tot i que encara ens queda molt recorregut, la Fundació UE Olot té convenis amb diferents entitats socials (Integra, Banc de Teixits, TEA Garrotxa i Càritas Garrotxa). Amb aquests col·lectius s’han fet activitats noves que han quedat una mica parades per la pandèmia. Tenim en ment noves accions per ampliar la difusió, relació i projecció del nostre projecte social. Amb el CAG (Club Atletisme Garrotxa) també tenim un conveni, col·laborem en la inclusió per aportar recursos per fer entrenaments i formar jugadors.

Podríem dir que el projecte de l’Olot està plenament integrat en el teixit de la ciutat?

Les entitats justifiquen aquesta integració, hi ha recorregut per ampliar el que fem i mirar d’incorporar altres activitats i iniciatives que no tinguin a veure amb les actuals. El nostre és un projecte compartit en molts àmbits de l’entorn, de la ciutat i de la comarca.

Com ha estat el teu encaix en el consell d’administració?

L’encaix ha estat bo i fàcil, és evident que és un món molt masculí. No només el del futbol, sinó en el món professional de la gestió que és el que em dedico també és molt més fàcil coincidir amb homes que amb dones. No he tingut cap problema, la part que jo m’ocupo és un àmbit que conec bé i que complementa a la resta de membres de la junta. Des d’aquesta perspectiva no hi ha hagut cap dificultat.

I pel que fa a la quota femenina, creus que el club està fent bona feina des del futbol femení?

L’esport encara també és molt masculí, és el que sempre té més rellevància. El fet  que l’Olot aposti per una secció femenina ajuda molt, és un esport que pot practicar tothom. Ens serveix per a visibilitzar aquesta igualtat en el dia a dia i és una manera d’anar canviant la mentalitat i poder participar de les mateixes coses.

Quin ha de ser el posicionament del club i com viuràs el dia de la dona?

El posicionament ha de ser de donar veu i importància a aquest missatge, reforçar la idea de la igualtat i que les dones tinguin un paper important en tots els àmbits de la vida quotidiana, social i laboral. Visc el Dia de la Dona fent accions a nivell d’Integra i també treballant, que és la manera de defensar els drets de totes les persones.

Com a dona i com a gerent d’una associació important com INTEGRA, quines reivindicacions vols fer per lluitar per la igualtat?

El Dia de la Dona és un dia on es posa sobre la taula totes aquelles situacions que encara queden per recórrer en relació a drets d’igualtat i oportunitats. En diferents àmbits encara hem d’avançar en una sèrie de drets. El fet que hi hagi un dia és per posar a l’agenda i mica en mica que la societat vagi caminant cap aquí i introduint canvis per fer efectiva aquesta igualtat. És necessari anar-ho posant de relleu per fer-ne pedagogia i canviar mentalitats i conductes, que estan molt arrelades a la nostra manera de fer i de ser. Ens ho hem de qüestionar per anar millorant.

Leave a Reply