Visca les Campiones del Món, una celebració que obre una gran oportunitat de canvi

Després de dedicar moltes pàgines i hores a un personatge que ha demostrat no tenir educació ni cultura per tenir cap càrrec en una societat democràtica, oberta, igualitària, integradora i inclusiva i de qui no volem dir ni el nom, cal felicitar i donar protagonisme, veu i glòria a les futbolistes Campiones del Mon. Ho han fet representant a un estat i un país, però també a una federació que ha demostrat estar molt per sota del nivell que elles han lluït.

Aquesta és l’acció més important que cal fer a hores d’ara perquè la festa i l’alegria de la celebració que es mereixien ha estat difuminada per unes actuacions inacceptables del president d’una organització que l’únic bo que ha fet és demostrar que cal un gran canvi.

Un canvi que no es pot limitar, com molts pretenen, a persones, sinó un canvi profund que afecti a la representativitat dels vertaders protagonistes d’aquest esport que són, en primer lloc, els clubs, i després, els elements necessaris que fan possible el nostre esport, els jugadors i els àrbitres.

Els qui creiem que el futbol és l’esport que arriba a més persones i a col·lectius més diversos i que l’esport ha de ser la gran porta social que permeti promocionar valors com la pròpia competitivitat, l’educació, la igualtat de gènere, la integració de persones amb risc d’exclusió social, la inclusió de persones amb capacitats diverses i perquè no dir-ho clar, també la nostra cultura quan està en risc.

Conscients de que el futbol és també el mirall on s’exhibeixen grans diferències econòmiques que, a més de ser poc justes, es fan servir per netejar socialment la imatge d’estats amb poc respecte pels drets humans. I que aquesta pràctica es fa a través de la localització de grans esdeveniments i de la compra de clubs amb dificultats financeres degudes moltes vegades a la mala administració i per la pressió dels anomenats clubs estat.

Demanem un canvi federatiu profund, en el qual el futbol de pedrera, el futbol amateur, el futbol no professional i el futbol específicament femení tinguin una presència important i amb força suficient per equilibrar el poder del futbol professional amb el de la resta de clubs que faciliten el creixement de jugadors i jugadores que acaben formant part de l’elit del futbol. És a dir, equilibrar el poder dels quaranta-dos clubs professionals amb la resta de clubs que treballen per aportar-los recursos futbolístics.

Un canvi, on a més de promocionar la competitivitat, la categorització i la internacionalització, es promocioni el futbol femení, es cuidi la diferenciació de gènere i es doni suport a l’aportació de valor social a través el futbol.

Hem de treballar per tenir una organització federativa que tingui objectius clars com són la justícia i l’eficiència que implica la igualtat d’oportunitats entre totes les llicències de futbol, independentment de la federació territorial on es jugui i l’estricte compliment dels reglaments de competició, dels reglaments econòmics, dels reglaments laborals, tant en el futbol professional, com en el no professional, en l’amateur i en el de pedrera. On sigui fàcil als clubs petits contractar i facilitar relacions de col·laboració i de treball emparant-se en contractes de voluntariat o similars.

Demanem a les organitzacions involucrades – Clubs, AFE, FCF, Secretaria General de l’Esport, CDS, etc. – que aprofitin aquesta crisi i la converteixin en oportunitat de millora per la situació del futbol al nostre país, amb ferma voluntat de dignificar el seu futur i enfortir la seva capacitat com a eina de transformació social tal i com, modestament, intenta fer la Unió Esportiva Olot en els darrers anys.

Hem de poder dir amb el cap ben alt que des del món del futbol posem el nostre granet de sorra per fer un país millor i ara en aquest moment cridar junts, ben alt i sense interferències … “Visca les Campiones del Món!”

 

Unió Esportiva Olot, dimarts 29 d’agost de 2023.

 

 

Leave a Reply