Moi Dubé: “La UEO creu en el femení i l’objectiu és mirar amunt”

Amb més de vint anys entrenant futbol femení en conjunts com el Sant Esteve d’en Bas, Moisès Dubé Escala (Barcelona, 1979) és entrenador del Sènior Femení i coordinador de la secció femenina de la Unió Esportiva Olot des de fa tres temporades. Mestre de professió, en Moi és una veu autoritzada per pentinar l’inici de lliga dels cinc conjunts femenins del club i per mirar cap al futur d’aquest projecte amb optimisme, ambició i sempre tocant de peus a terra.

Bona tarda, Moi. Primer de tot, com valores aquest primer tram de competició dels equips femenins de la UEO?

La veritat és que la secció femenina ha començat força bé, estem contents perquè tenim els equips plens. També tenim nenes que només venen a entrenar i això és bo, ja que les podem mantenim per l’any que ve en cas d’expandir-nos i formar algun equip més. Dels cinc equips que tenim competint (sènior, juvenil, infantil, aleví i benjamí), tenim 18 nenes a cada equip de futbol-11 i 12 o 13 a cada equip de futbol.-7. De moment, tot funciona.

Consideres que el Sènior Femení ha de fer un pas endavant aquest curs i optar a l’ascens de categoria?

Aquest cap de setmana juguem al camp del Santa Eugènia (Girona) i ja hauran passat les primeres set jornades. Serà el moment de asseure’ns amb les noies i començar decidir coses. L’objectiu està clar que és mirar amunt però necessitem que elles també ho vegin possible.

Fa dues setmanes vau poder jugar a l’Estadi Municipal i vau oferir un gran espectacle amb la victòria per 4-0 contra el Base Montcada. Què suposa gaudir d’aquest escenari?

Significa que el club creu en tu, que és l’aspecte principal. La UEO creu en la formació d’aquestes jugadores i en tirar endavant el projecte de futbol femení. Malauradament, hi ha pocs clubs que acceptin aquesta opció. És un respecte absolut cap a la nostra secció i per a nosaltres és una manera per donar tot el possible per a que algun dia aquest camp sigui també el nostre.

Parlem del futbol base, de les categories de formació. Què destacaries d’aquesta arrencada de lliga?

El Juvenil Femení és un equip que aquest any té bones opcions de lluitar per tot. Hem fet alguns fitxatges, és la primera vegada que obrim el mercat per completar aquest equip. És un grup molt maco que de moment ha guanyat tots els partits que ha jugat. L’Infantil i l’Aleví estan en camí, són nenes que tot just aprenen a jugar a futbol i no pots reclamar el mateix que si fos un masculí que ja fa anys que juguen.

Per tant, creus que hi ha futur en el planter?

L’objectiu de tots els equips és mirar de quedar a la part alta de la classificació per jugar campionats de Catalunya i aconseguir reptes que ens puguin donar peu a dir que estem fent les coses ben fetes.

Entrem més en detall a la teva faceta dins del club. Exactament quina és la tasca d’un coordinador?

Quan no hi ha futbol, preparar-ho tot. Buscar entrenadors que tinguin el nivell i que entenguin el futbol femení per saber gestionar un equip de noies, que és complicat. També he de fer d’enllaç entre el club i les jugadores, intentar que tothom estigui content. A nivell global, intentem donar un cop de mà a tots els equips, veure partits, fer scouting… Tot un seguit de feines extres que també engloben la coordinació.

La Unió Esportiva Olot es caracteritza per practicar uns valors i compromisos determinats. Les nenes i noies del club ja n’estan impregnades?

Sempre que parlo amb els pares els dic que primer sóc mestre i després sóc entrenador. Quan vaig entrar a l’Olot i vaig veure els valors que practicaven i la seva part més educativa i social ja vaig intuir que anàvem per bon camí. És important ser competitius però encara més ser persones. La primera frase que vaig posar al tríptic de promoció de l’Olot Femení va ser “Jugar a futbol per formar persones” i d’això es tracta.

En els últims anys hi ha hagut un creixement exponencial del futbol femení a tots els nivells. Penses que s’està avançant a bon ritme? 

S’està avançant ràpid, sabem que hi ha una vaga dels grans clubs del futbol espanyol per igualar una mica la situació, totes estan posant de la seva part per mirar d’equilibrar-ho. Però evidentment tothom sap que el nivell d’ingressos que genera el futbol femení en alguns països encara no és igual que el masculí. Hem d’intentar que poc a poc es vagi coneixent amb accions tan petites com jugar a l’Estadi Municipal d’Olot. Els equips grans obren un Wanda Metropolitano o San Mamés, nosaltres ho fem a petita escala i a la nostra manera.

Quina ha de ser l’aposta de l’Olot en els propers anys?

Hem d’intentar no perdre el que tenim fins ara, s’ha treballat per assentar unes bases de futbol femení i de moment està funcionant. Si hem de créixer ho hem de fer amb seny, no podem tenir vuit equips més i després no disposar d’entrenadors que no estiguin preparats. Hem d’intentar que l’Olot sigui una referència però també que hi hagi més futbol femení a la comarca i a la província.

Per tant, quins són els objectius principals que es plantegen a mitjà termini? 

Quan vaig entrar vaig presentar un projecte per intentar tenir el Sènior Femení a Preferent la temporada 2020-21. Així doncs, encara ens quedarien dues temporades per intentar assolir l’objectiu. L’equip hauria d’arribar a assolir la primera categoria de Catalunya (Preferent) en la qual ja es juguen amb liniers i és una cosa molt diferent a nivell de gestió i organització. Pel que fa a les categories inferiors, hem d’intentar pujar el Juvenil a Primera Divisió i fer que els dos equips més competitius que tenim estiguin el més amunt possible.

Moltes gràcies, Moi. I molta sort per a la resta de la temporada! Visca l’esperit femení!

Leave a Reply