Olot i Figueres, vasos comunicants

A poques hores del derbi entre Unió Esportiva Olot i Unió Esportiva Figueres hem fet una mirada al passat per parlar amb tres ex-futbolistes garrotxins amb passat a Vilatenim. Es tracta de Jordi Freixa, Jordi Codina “Russet” i Pep Pagès, que recorden la seva trajectòria com a futbolista al conjunt empordanès i analitzen el moment actual dels dos equips. 

Actualment, Jordi Freixa és el coordinador dels alevins i infantils de la Fundació UE Olot. Nascut a Castellfollit de Roca (25/10/1979), té un vincle especial amb el nostre club (11 temporades) però també amb la UE Figueres, ja que hi va militar durant 7 cursos (1996-2005) amb més de 200 partits a Segona B i una semifinal inoblidable de Copa del Rei a Riazor.

Què recordes d’aquella llarga època a Vilatenim?

Em van fer créixer com a futbolista, jo sortia de l’Olot amb 18 anys i el Figueres em va donar la oportunitat de jugar a Segona B. Em vaig sentir molt a gust, vaig viure bons moments com la Copa del Rei del 2002 i  també vam estar a punt d’entrar al play-off. També hi va haver moments no tan bons en els quals vam estar a prop de baixar. Aleshores, la UE Figueres era un club molt seriós, molt ben organitzat i amb un gran Estadi com és Vilatenim. En tinc molt bons records d’aquella època.

La vau fer ben grossa a la Copa del Rei, eliminant el Barça i plantant-vos a semifinals contra el Deportivo. 

Per a nosaltres era una cosa totalment nova, no ho havíem viscut mai i no estàvem acostumats a tanta expectació mediàtica. Va ser una experiència molt maca que sempre quedarà en el record.

freixa2

Com és que Olot i Figueres sempre han tingut una rivalitat tan especial?

Actualment, el Girona està per damunt de la resta però durant molts anys eren Olot i Figueres qui es disputaven ser el millor club de la província i per això es va crear aquesta rivalitat. Tenen maneres de fer bastant semblants, són molt familiars, els porten gent que s’estima el club i que fa tot el possible perquè funcioni de la millor manera.

Com veus el derbi d’aquest cap de setmana?

Crec que l’Olot arriba en millor situació mirant la classificació, el Figueres encara no ha guanyat cap partit. Jugant a casa, penso que l’Olot és mínimament favorits però tots sabem que la Tercera Divisió és molt igualada. Segurament l’Olot es pot aprofitar del nerviosisme del Figueres per guanyar el partit.

russet1

Jordi Codina Güell, més conegut com a “Russet”, va jugar un total de 8 temporades a Segona A amb la UE Figueres (1986-1993). Més de 100 partits a la divisió de plata per aquest lateral dret natal de la ciutat d’Olot (06/09/1966).

Amb què et quedes de la teva experiència al Figueres? 

La veritat és que va ser una etapa molt bona, vaig arribar allà de ben jovenet i va ser l’any que vam aconseguir pujar de Segona B a Segona A. Ho recordo d’una manera molt maca. Aleshores, el Figueres era un equip força potent i fins i tot vam jugar la promoció d’ascens a Primera, convertint-nos així en el primer equip gironí en disputar-la. Es van fer molt bones temporades.

Quin era el nivell de la Segona A d’aquell moment?

Era un nivell bastant més important que l’actual degut a que hi havia menys jugadors que acabaven arribant a Primera Divisió. L’avantatge era que només es podia jugar amb dos estrangers i per tant, majoritàriament la gent era d’aquí. L’any de la promoció, la plantilla estava formada per moltíssima gent de les comarques gironines. Va ser un any molt maco perquè hi va haver un agermanament amb la Unió Esportiva Olot, que exercia com a filial. Recordo que hi havia cinc joves jugadors d’Olot que entrenaven amb nosaltres (Pep Pagès, Xevi Pagès, Jordi Grabulosa, Carles Curós i Jordi Melero).

Són dos clubs molt diferents?

A dia d’avui, l’Olot és una mica el que era el Figueres en aquella època, es van intentar fer les coses bé des de categories inferiors i apostar per gent de la casa. Hi ha molts jugadors olotins que han acabat jugant al Figueres com Xevi Fabregó, Albert Forcadell, Tanet Vila, Antonio Ramos, Joan Luque…

I d’on neix aquesta rivalitat?

En aquell moment, el Figueres era un equip molt potent econòmicament i sempre era dels rivals a batre. Com que hi havia jugadors d’Olot, a Figueres sempre hi havia el “pique”, una rivalitat sana i maca, es vivia amb molta intensitat durant tota la setmana. A dia d’avui és més difícil perquè hi ha una àmplia oferta de partits a la tele i s’ha perdut una mica l’afició.

Quin pronòstic fas per a l’enfrontament d’aquest diumenge?

L’Olot està fent una molt bona campanya, té molt bons jugadors, només s’han de fer quatre retocs tàctics perquè s’acabi de conjuntar. Hi ha perspectives d’estar a la zona alta. El Figueres ha perdut potència econòmica i està intentant fer les coses ben fetes des del futbol base i aixecar una mica el cap. Els derbis són complexos, però aposto per 3-1 a favor de l’Olot.

pep-pages1

Josep “Pep” Pagès Berga, natural de Santa Pau (28/05/1974), va jugar 6 temporades a la UEO i 4 campanyes al Figueres, a finals dels noranta amb un paper testimonial a Segona A i a principis del 200o a Segona B. Entremig, també va vestir els colors del Barça B i C, el Castelló, la Gramenet i també al Girona.

 Com valores el teu pas pel Figueres?

Va ser una experiència molt positiva en les tres etapes en que hi vaig estar. Vaig valorar sobretot la proximitat d’estar a prop de casa i que era una institució que aspirava estar al màxim. En la primera quasi no vaig jugar a Segona A, en la segona etapa vaig anar-hi com a cedit cedit i l’última va ser la “famosa” Copa del Rei del 2002.

Va ser curt però intens, però quina campanada vau donar aquell any…

Va ser tota una experiència aparèixer tant en els mitjans de comunicació. La intensitat de la Copa ens va portar conseqüències a la lliga, ja que vam estar prop del descens. La il·lusió de la Copa fins i tot feia que en Pere Gratacós reservés jugadors per aquella competició.

Què tenen els Olot-Figueres que es viuen amb tanta passió?

Són partits especials, hi ha rivalitat, molta intensitat i es decideixen en petits detalls. El fet de jugar amb tanta gent que coneixes, molts d’ells de les comarques de Girona provocava, almenys abans, juguessis més amb el cor amb el cap. A nivell de club, l’Olot treballa amb uns objectius molt clars, el Figueres van tenir una davallada però després es van recuperar amb força i amb ganes de tornar a portar el club a Segona B.

I el derbi de diumenge, qui creus que se l’emportarà?

Si mirem la classificació, el clar favorit és l’Olot, que juga a casa i està en ratxa. L’he anat a veure en els dos partits a casa i estan molt forts, els dos davanters (Marc Mas i Sergio Álvarez) marquen la diferència. El Figueres no l’he pogut veure i no puc opinar.

fig2

 

 

 

Leave a Reply