“L’altre futbol”, una presentació amb un èxit rotund

Aquest dissabte es va presentar de forma oficial el llibre del Centenari de la Unió Esportiva Olot. Es diu “L’altre futbol” i l’han escrit els periodistes David Planella i Joel Sebastian. Unes 200 persones es van aplegar a la Sala Torín d’Olot per escoltar els protagonistes d’aquestes bonica història. En l’acte hi van intervenir el president de la Comissió del Centenari, Carles Llorens, el president de la UE Olot, Joan Agustí, ex-jugadors com Àlex Terma, Pep Solés o Jesús Morchón i ex-tècnics com Nitus Santos. 

El llibre aprofundeix sobretot en l’últim quart de segle quan l’Olot aconsegueix crear un nou projecte de la mà de Joan Agustí i Lluís Masias per sortir del pou de la Primera Regional i enfilar-se fins a la Segona Divisió B. Tot plegat, amb relats dels mateixos testimonis, detalls, anècdotes i secrets que cal descobrir.

El president Agustí va recordar els seus inicis i la seva vinculació familiar amb l’Olot: “Vam entrar al club amb mentalitat de servei i sense treure’n cap profit. Cada vegada que parlo del meu pare m’emociona i va aconseguir que fes el que ell desitjava. A casa era el meu ídol”. El president actual també va reconèixer la dificultat d’arrencar durant els primers anys: “Estàvem decidits a fer una cosa diferent, quan vam entrar només va quedar un jugador, en Cesc Solé, el germà de l’Abel Solé, que també va venir a ajudar-nos amb Freixa, Roger… Ens va costar molt sortir de categories territorials”. Agustí va assenyalar el dèficit d’instal·lacions amb el qual van haver de treballar: “Vam fer futbol sense instal·lacions i sense camps. Hauríem d’haver estat més durs i notar més empatia per part de les institucions d’aquell moment. Vam acabar finançant la gespa artificial d’una instal·lació al Morrot”. Per acabar, va llançar un missatge en contra de la violència i mostrant la seva solidaritat amb el poble d’Ucraïna i en especial amb l’amic i company Myron Ilchinsin, encarregat de material del club des de fa 17 temporades.

Un dels personatges destacats d’aquesta última etapa va ser Nitus Santos, el tècnic que va treure l’Olot de Regional i el va dur a Tercera Divisió: “He tingut la sort de viure tres ascensos amb l’Olot i també amb altres equips. Pujar costa molt en qualsevol categoria, ens faltava caràcter per competir en segons quins camps. Vam fitxar gol amb Robert Fernández i Dani Alonso i la cosa va anar millor”. Parlant de gols, també va intervenir el màxim golejador històric del club, Jesús Morchón, integrant de l’equip mític dels anys seixanta que es va quedar a les portes de Segona A en aquell maleït partit a Alcoi: “Tot i que no em considero un golejador nat, a mi m’agradava fer gols i en vaig poder fer 111 a l’Olot gràcies als entrenadors que vaig tenir com en Joan Agustí pare. Tenia unes idees molt avançades i era un estudiós del futbol”.

I no hi podia faltar l’enciclopèdia de la UEO, Pep Solés, president de l’Associació d’Ex-jugadors, que tenia un somni des de que era un nen: “M’agrada molt la història de l’Olot i cada dia intento aprendre’n més. De petit era recull-pilotes i em feia molta il·lusió jugar de porter al primer equip”. També va desvetllar que vol escriure un altre llibre amb les històries viscudes: “He viscut moments delicats al club amb temporades sense cobrar, els jugadors havíem de pagar els àrbitres. Vull fer un llibre d’anècdotes de l’Olot, hi ha gent gran que té moltes coses per explicar”

“L’altre futbol” de David Planella (Ràdio Olot) i Joel Sebastian (L’Esportiu) està a la venda a la Llibreria Drac (Olot) i a la Botiga Integra-UEO amb un preu de 20€. 

Leave a Reply